Торта „Опера“

4 (1)

 

За бадемовият пандишпан – Опера

112 г бадемово брашно

112 г пудра захар

30 г брашно

205 г яйца

110 г  бълтъци

20 г захар

30 г масло

Пресяваме брашното заедно с бадемовото брашно и пудрата захар и оставяме настрана. Разбиваме целите яйца и тях оставяме настрана. Разбиваме белтъците и добавяме към тях захарта. Хомогенизираме разбитите цели яйца с разбитите белтъци и захар. Добавяме брашното, бадемовото брашно и пудрата захар, малко по-малко. Разтопяваме маслото до 45 С и добяваме и него. Печем 3 блата един по един в предварително загрята фурна на 211 С за 6-8 минути.

За масленият крем – Опера

195 г прясно мляко

60 г захар

1 бр. ванилова шушулка

120 г жълтъци

60 г захар

500 г масло

* 75 г италианско меренге

Аромат „Кафе“

Сваряваме млякото, първите 60 г захар и ванилията. Смесваме жълтъците с вторите 60 г захар и хомогенизираме с млякото. Сваряваме до сгъстяване на сместа. Сместа се оставя да се охлади в купата на миксера. Към вече охладената смес добавяме маслото и разбъркваме. Добавяме италианското меренге след това и аромата „Кафе“ .

3 (1)

 

* За Италианско меренге

50 г белтъци

100 г захар

Разбиваме белтъците до максималният им обем и оставяме настрана. Затопляме захарта с малко вода до 120 С. (До 121 С захарта е полу течна, над 121 С се сгъстява и се кристализира)

Добавяме захарта към белтъците и разбиваме за около 2 минути.

За крем ганаш – Опера

150 г прясно мляко

25 г сметана

170 г Натурален шоколад 

45 г масло

Сваряваме млякото и сметаната. Сместа се излива върху шоколада и се хомогенизира. Когато сместа стигне 30 С, добавяме маслото.

5 (1)

За сиропа кафе – Опера

125 г кафе „Еспресо“

100 г захарен сироп

5 г смляно кафе

Всички съставки се хомогенизират.

За заливката – Опера

23 г царевично олио

Разтопяваме на водна баня шоколада и олиото.

Сглобяване

Първият Бадемов пандишпанов блат се намазва от долната страна със Заливка -Опера, за да не се получи разтичане при сиропирането. От горната страна с помоща на четка се сиропира със Сироп – Опера. Поставяме тънък слой Маслен крем – Опера. Покриваме с Бадемов пандишпанов блат и отново с помоща на четка сиропираме. Нанасяме тънък слой Ганаш – Опера. Покриваме с Бадемов пандишпанов блат и сиропираме със Сироп – Опера, нанасяме тънък слой Маслен крем – Опера. Слагаме в хладилника за около 10 минути за да стегне. След това се залива със Заливка – Опера и декорираме.

 

6 (2)

 

Да Ви е сладко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *