Домашен ванилов екстракт

В по-голямата част от рецептите, които са публикувани в блога присъства винаги 1 чаена лъжичка ванилов екстракт. Винаги съм ви слагала препратка към ваниловия екстракт, които се предлага в Сладката Къща. Днес ще ви покажа как да си направите домашен ванилов екстракт.   Трябва да знаете, че няма веднага да имате готов за употреба ванилов екстракт. Нужни са мининум 3-4 месеца, за да може екстракта ви да бъде готов. Хубавото  е, че след като минат тези 3-4 месеца, изваждате ваниловите шушулки и с тях можете да си направите и ванилова захар.

За съжаление в България ваниловите шушулки са много скъпи, но в ebay  има голямо разнообразие от тях на доста добри цени. Ето тук може да си изберете и да си поръчате.

IMG_9886

Ванилов екстракт

(За 1 бутилка от 200мл)

200 мл качествена водка

28 г ванилови шушулки

С помощта на нож разрежете всяка една шушулка на две (снимка 2) и отново с ножа отстранете всички семена. Семената и шушулките поставете в буркан и след това залейте с водката (снимка 3).  Буркана сложете в тъмен шкаф и когато се сетите го разклащайте. Екстракта трябва да престои мининум 3-4 месеца преди да стане готов. Когато е готов премахнете всички шушулки и внимателно отстранете с нож събраните по тях семена (снимка 4). Прецедете готовият екстракт и го изсипете в подходящи бутилки. Ако не успеете да намерите тъмни бутилки, отново съхранявайте екстракта в тъмен шкаф.

kolajОчаквайте следващата публикация за домашен портокалов и лимонов ексракт.

IMG_9901

 

 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *